• Mail
 • Delicious
 • Google
 • Pusha
 • Facebook
 • Twitter
Findus

Findus Nyheter - en samlingsplats för matintresserade

Findus fönster

?

« Tillbaka

Lästips: Mindre miljöpåverkan från maten

19 mars, 2010 - - Skriv ut sidan

Hur vi konsumerar mat påverkar oss själva och vår omvärld på flera olika sätt. Det påverkar bland annat vår kropp, vår plånbok, vårt sociala liv, vår egen image och inte minst vår miljö och omvärld. Omkring 3-4 gånger per dag tar alla ställning till vad de äta.

Det här är ju en av anledningarna till att mat är en fråga som aldrig slutar att engagera. Den behandlas och diskuteras på alla nivåer och vi har alla del av ansvaret att våra val blir så bra som möjligt.

Vi på Findus uppmuntrar verkligen det här engagemanget för bättre mat och klokare hushållning. Eftersom vår produktion och distribution är en del av matens totala miljöpåverkan så jobbar vi ständigt med att utveckla vår verksamhet, bland annat omvandlar vi avfall till biogas.

Nedan följer några läs- och lyssningstips, i stort och smått, om hur våra matval kan påverka omvärlden och hur vi med enkla medel kan minska våra egna avtryck på klimatet.

Matens Pris
En programserie som fått stor uppmärksamhet den senaste tiden är Sveriges radio P1:s Matens pris som uppmärksammar matens påverkan på omvärlden. Det senaste avsnittet handlade om den stora koldioxidbelastning som är resultatet av växthusodlad paprika i Holland. Från sidan kan du även lyssna på tidigare avsnitt.

dyraremat.nu
Vid sidan av de stora mediernas bevakning finns även en mycket aktiv gräsrotsrörelse. Här syns senast Linus Källanders initiativ för att öka betalningsviljan för mat. Han startade en Facebookgrupp och sedan en blogg och båda har snabbt blivit populära.

enlagomdosgront.se och ”100 sätt att rädda maten”
enlagomdosgron.se är ett forum om hur man enkelt kan välja en miljövänligare väg i vardagen. Annica Tribergs bok ”100 sätt att rädda maten” ger konkreta tips på hur man på bästa sätt kan ta hand om den mat som man har hemma. Undersökningar från bland annat Konsumentföreningen i Stockholm visar att hushåll, storkök och butiker slänger på tok för mycket mat. Vi rekommenderar både forumet och boken för tips på sätt att göra vardagen lite mer grön och skön!

Infrysning
Måste också ta tillfället i akt och puffa lite för frysen i det här sammanhanget. Infrysning är ju ett jättebra sätt att bevara mat, både vad gäller råvarorna i sig eller redan tillagad mat. Det går enkelt att ta fram exakt så mycket som krävs till måltiden och har man gjort ett storkok kan man fixa matlådor till luncher eller gånger då tiden är knapp. Naturvårdsverket ger några tips på hur man kan minska svinn.

Lev klimatsmart och gör det till ditt mål att ta vara på så mycket mat som möjligt! ☺

2 kommentarer till “Lästips: Mindre miljöpåverkan från maten”

 1. Linus Olofsson skriver:

  Hej!
  Kul att ni tipsar här!
  Hur ser Findus övriga miljö- och klimatintresse och plan ut när det gäller råvaror, upphandling och information om vad det är för nått i paketen vi köper?

  /Linus

  • Åsa Josell skriver:

   Hej Linus!
   Tack för din kommentar och roligt att du uppskattar sidan.
   Det är en väldigt bred fråga som du ställer, och det är lite svårt att redogöra för alla de projekt och arbeten som Findus genomför varje år, när det gäller miljö- och klimatarbetet, här i kommentarsfältet, men här är några exempel:
   • Egena policyn : ”Tio principer för ansvarsfulla inköp av fisk”, styr våra inköp av fisk och vi väljer i stor omfattning MSC/miljömärkt fisk via samarbete med MSC Marine Stewardship Council.
   • Samverkar med SIK (Institutet för Livsmedel och bioteknik)för att följa upp miljöpåverkan/klimatpåverkan av produktion och produkter.
   • Väljer transporter med stor miljöomsorg. Fick tidigt i år QIII´s kvalitetspris för andra gången, är med i Clean Shipping Project, och kommer att lägga över vissa transporter i Europa till tåg.
   • Arbetar med energieffektivitet i vår anläggning i Bjuv och 2009 minskade CO² utsläppen med knappt 2.000 ton/år, och under 2010 genomförs nya projekt som ger en ytterligare minskning med cirka 2.370 CO² ton/år. Exempelvis går stor del av det organiska avfallet från produktionen direkt till Söderåsens Bioenergi och blir till biogas och biogödning.
   • Om vi använder palmolja, jobbar vi för att endast använda sk certifierad palmolja.
   • Genom omfattande odlingsförsök på åkrarna i Skåne, har vi kunnat minska användningen av bekämpningsmedel i mycket stor utsträckning. Ett av resultaten är att våra kontraktsodlade grönsaker klarar ”barnmatskvalitet” när det gäller bekämpningsmedelsrester!
   • Findus har stränga kvalitetskrav vid inköp av råvaror som kött, fågel och alla andra råvaror och våra leverantörer ska alltid vara certifierade av utomstående part.
   • Vi arbetar för att ge ännu bättre information direkt på våra förpackningar. Till exempel kan du på vår färdigmat hitta detaljerna under Iskalla fakta, och på våra fiskprodukter finns en karta som visar var fisken är fångad.

   Vi på Findus har ett stort engagemang i miljö- och klimatfrågor, som betyder mycket för råvarorna till vår mat. Vill du veta mer om miljöarbetet eller våra produkter är du alltid välkommen att kontakta oss igen!

   Åsa Josell
   Utvecklingschef Findus

Lämna en kommentar

Kontaktpersoner

?
Prev
 • inger.larsson@se.findus.com

  Inger C Larsson

  inger.larsson@se.findus.com

  Telefon: 042-86 167
  Jag är ansvarig för kvalitets- och uthållighetsfrågor hos Findus. Det gör att jag kan besvara på frågor om allt från fiske till tillsatser.

 • asa.josell@se.findus.com

  Åsa Josell

  asa.josell@findusgroup.com

  Telefon: 042-86 041
  Jag är ansvarig för produktutvecklingen på Findus. Mig kan ni höra av er till om ni undrar om vår mat ur ett mer praktiskt perspektiv eller om innehållet i våra produkter.

 • ewa.hansson@se.findus.se

  Ewa Hansson

  ewa.hansson@se.findus.se

  042-86401
  Jag är leg. dietist och ansvarig för nutritionsfrågor på vår avdelning för restauranger och storkök. Jag svarar på frågor om ingredienser, näringsinnehåll, kost och hälsa.

 • sandra.lindh@se.findus.com

  Sandra Lindh

  sandra.lindh@se.findus.com

  Telefon: 042-86079
  Jag är ansvarig för Findus Grönsaker och kan svara på allt från odlingsfrågor till funderingar om enskilda produkter

 • anna.broekman@se.findus.com

  Anna Broekman

  anna.broekman@se.findus.com

  Telefon: 042-861 01
  Jag är kommunikationschef för Findus Norden. Du är alltid välkommen att kontakta mig om frågor som berör press, media och Findus omvärldsrelationer.

 • Ulrika Wallberg

  ulrika.wallberg@se.findus.com

  Telefon: 042-86000
  Jag är marknadsdirektör för alla Findus produkter som du som konsument kan köpa i svenska livsmedelsbutiker. Om du har frågor om vår reklam och marknadsföring är jag rätt person att kontakta.

Next

Vår omvärld

?

Fatal error: Call to undefined method WP_Error::get_item_quantity() in /usr/share/wordpress/wp-content/themes/findus_nyheter/footer.php on line 101