Findus ärter i TV 4 nyhetsmorgon
Den nya Nordieten fick stor uppmärksamhet i TV 4:s morgonprogram i söndags i samband med att olika dieters hälsofördelar diskuterades och jämfördes.
Det finns flera hälsofördelar med Nordieten. Den vetenskapliga studie som nyligen har gjorts av forskare på Uppsala Universitet gick ut på att prova om en hälsosam kost sammansatt av livsmedel med ursprung i de nordiska länderna har effekt på riskfaktorer för att utveckla hjärt- och kärlsjukdom. Forskningen har visat att en kost baserad på nordiska livsmedel, till exempel grönsaker, fisk, bär och nötter sänker det onda kolesterolet och blodtrycket, samt minskar vikten och förbättrar kroppens insulinkänslighet. Dessa hälsosamma resultat gör att den nordiska kosten är jämförbar med den så kallade Medelhavskosten. Nordieten består bland annat av grönsaker av nordiskt ursprung, såsom gröna ärter, fet fisk som lax, strömming och sill, rapsolja samt flytande och bredbart margarin baserat på vegetabiliskt fett. Även fullkornsprodukter baserade på korn, havre och råg, samt baljväxter och bruna bönor ingår.
Gröna ärter trivs verkligen på våra breddgrader, de mognar långsamt och skördas fyllda med vitaminer och mineraler. På Findus fryser vi ner våra ärter inom 3 timmar efter skörd och bevarar på detta sätt nyttigheterna tills det är dags för servering.
Intresset för den nordiska maten är stort och strålkastarljuset från världens matjournalister riktas allt mer mot den nordiska maten. Vi på Findus har 70 års erfarenhet av att producera mat på nordiska råvaror. Idag är nästan hälften av våra grönsaker svenskodlade, och numera även certifierade och märkta med Svenskt Sigill. Spenat, grönkål och våra örter är dessutom klimatcertifierade. Vi tycker såklart att det är kul att en studie nu också visar att det finns ett flertal hälsofördelar med de råvaror vi erbjuder i frysdisken.
Länk till inslag på TV 4 Nyhetsmorgon från i söndags 13 feb (spela från 13 min för att komma direkt till Nordiet): http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyhetsmorgon?title=vilka_dieter_fungerar_bastamp;videoid=1223996
Länk till studie om nordisk kost: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20964740
thepapage online
Den nya Nordieten fick stor uppmärksamhet i TV 4:s morgonprogram i söndags i samband med att olika dieters hälsofördelar diskuterades och jämfördes.
Det finns flera hälsofördelar med Nordieten. Den vetenskapliga studie som nyligen har gjorts av forskare på Uppsala Universitet gick ut på att prova om en hälsosam kost sammansatt av livsmedel med ursprung i de nordiska länderna har effekt på riskfaktorer för att utveckla hjärt- och kärlsjukdom. Forskningen har visat att en kost baserad på nordiska livsmedel, till exempel grönsaker, fisk, bär och nötter sänker det onda kolesterolet och blodtrycket, samt minskar vikten och förbättrar kroppens insulinkänslighet. Dessa hälsosamma resultat gör att den nordiska kosten är jämförbar med den så kallade Medelhavskosten. Nordieten består bland annat av grönsaker av nordiskt ursprung, såsom gröna ärter, fet fisk som lax, strömming och sill, rapsolja samt flytande och bredbart margarin baserat på vegetabiliskt fett. Även fullkornsprodukter baserade på korn, havre och råg, samt baljväxter och bruna bönor ingår.
Gröna ärter trivs verkligen på våra breddgrader, de mognar långsamt och skördas fyllda med vitaminer och mineraler. På Findus fryser vi ner våra ärter inom 3 timmar efter skörd och bevarar på detta sätt nyttigheterna tills det är dags för servering.
Intresset för den nordiska maten är stort och strålkastarljuset från världens matjournalister riktas allt mer mot den nordiska maten. Vi på Findus har 70 års erfarenhet av att producera mat på nordiska råvaror. Idag är nästan hälften av våra grönsaker svenskodlade, och numera även certifierade och märkta med Svenskt Sigill. Spenat, grönkål och våra örter är dessutom klimatcertifierade. Vi tycker såklart att det är kul att en studie nu också visar att det finns ett flertal hälsofördelar med de råvaror vi erbjuder i frysdisken.
Här kan du se inslaget om Nordieten på TV 4 Nyhetsmorgon från i söndags 13 feb. Spela från 13 min för att komma direkt till Nordiet.
Mer om studien om nordisk kost från Uppsala Universitet.
Detta inlägg postades
måndag, 11 oktober, 2010 kl 12:27 i Blogg.
Du kan följa svar via RSS 2.0 flödet.
Du kan lämna en kommentar, eller en trackback från din egen sida.
Det är härligt att Nordiska råvaror har kommit i ett positivt fokus.!
Jag vill bara belysa att det finns fler motiv till de goda hälsoresultaten i studien NORDIET än bara vilka råvaror man använder. Det är viktigt att komma ihåg att i NORDIET ingår alla sädesslagen i fullkorn eller helkornsform. Dvs de är i en sådan fullständig form att de fungerar som långsamma kolhydrater och är fyllda med alla den näring som de fått i sig under sin uppväxt. Sädeskornets yttre hölje och grodden innehåller mest näring och kärnan nästan inget (men det beror också av vilket sädesslag vi tittar på).
NORDIET är uppbyggd på att det är låg salthalt i alla recepten och att tillsatt socker är i minimal mängd. Eftersom man lagar alla recepten själv så har man inga tillsatser (utom möligtvis i senapen som ingår i något av recepten).
Långsamma kolhydrater och minimalt med salt och socker ger en mycket god hälsoförbättrare det finns studerat sen länge. Misstanken om att kemikalier i maten också är negativa för vår hälsa har funnits ett tag och det är något som jag tror påverkar oss starkt i riktning mot negativt påverkad hälsa.
Det gäller att minnas att det är fler goda motiv i sammansättingen av NORDIET som är positivt för hälsa än bara råvarorna men jag är ytterst glad att närproducerat har kommit i gott fokus!
Hej,
Köpte häromdagen en förpackning djupfrysta ärtor. På förpackningen står det ”Ärter” och därinunder ”odlad i Sverige”. Eftersom det rör ärter, dvs. flera stycken, ska det stå ODLADE, för ni kan väl inte avse bara en ärta? Det är ganska tråkigt att behöva läsa så dålig svenska på ett så pass stort svenskt företag. Skärpning!
Hej Björn! ”Odlad i Sverige” är en märkning som vi använder på alla grönsaksprodukter som odlas i Sverige. Vi har valt att använda ordet ”odlad” som syftar på produkten. Vi tar gärna med oss din kommentar på vägen, vi vill ju att vår produktinformation ska vara så tydlig som möjligt. Tack för att vi fick ta del av dina synpunkter, det sätter vi stort värde på!
BÄTTRE ÄN GODIS!
Heja Findus gröna ärter – eller ärtor – whatever:) Som liten stod jag och mina kompisar under ärtskördetiden på lur vid järnvägsövergången mitt i Bjuv och väntade på att ärtbilarna skulle bromsa in vid guppet. Inbromsningen gav oss några sekunder att med en kratta riva loss ärtrev från bilflaket.
Ärtorna vi på så sätt kom över smakade bättre än godis!
Än idag äter jag ofta och gärna Findus ärtor. Köper dem dock numera frysta i affären:)
Att de sedan utpekas som nyttiga i dagens debatt, gör inte saken sämre!
Hej Marianne, det låter som riktigt härliga minnen. Tack för att vi fick ta del av dem. Vi är glada att du uppmärksammade inlägget om ärterna och Nordieten.