Ikväll går premiären för SVT:s nya matprogram Landet Brunsås. Serien ska ta oss på en resa genom vår svenska matkultur och besvara frågan om varför vi äter som vi gör.
Många har uppmärksammat att det skett stora förändringar i våra matvanor de senaste femtio åren. Göteborgsposten skrev tidigare i veckan om Jordbruksverkets rapport kring vad som serverats i de svenska köken. Det är verkligen intressant läsning, med både hög igenkänningsfaktor och flera ögonbrynshöjare.
Och det är ju just de här förändringarna i matkulturen som kvällens program ska spegla. Det kallas ju just matkultur eftersom våra matvanor är en del av den kultur vi omger oss med. På samma sätt som all annan kultur så är inte våra matvanor något isolerat fenomen i våra liv utan de följer samma trender och influenser som resten av samhället. Globaliseringen, våra resvanor och levnadsmönster påverkar även det vi lägger på våra tallrikar. Intrycken tolkas, anpassas och vi gör om maten så att vi kan känna oss trygga.
Vi hoppas och tror att det kommer att bli intressant att följa kvällens program. Alla tre programledarna är duktiga på att se på omvärlden på nya sätt och det ska bli spännande att höra deras reflektioner.
Etiketter: jordbruksverket, landet brunsås, matkultur, matvanor, svt