Igår medverkade vi på en temadag med titeln ”Tillsatser i maten – gör de någon skillnad?”, anordnad av SIK, Institutionen för Livsmedel och Bioteknik AB. Där presenterade Håkan Jönsson (doktor i etnologi vid Lunds Universitet) ett för mig nytt sätt att se på mat och tillsatser under rubriken ”Varför har konsumenten blivit rädd för tillsatser?” Håkan beskrev matens kulturella resa och hur synen på mat har förändrats under vägen.
Håkan tog oss från 30-talet och fram till idag. Under första halvan av 1900-talet, då vårt moderna samhälle utvecklades, hyllades människans möjlighet att tämja naturen. Vi befann oss i en tid då många blev sjuka och till och med dog på grund av otjänlig mat. När livsmedelsföretagen växte fram och kunde erbjuda säkra alternativ så välkomnades de.
70-talet innebar en vändning. Postmodernismen gav oss nya synsätt och det naturnära sågs som det hälsosamma. Samtidigt hade samhället förändrats och fler människor var beroende av den mat som såldes i den allt mer utvecklade dagligvaruhandeln.
Idag befinner vi oss i ett samhälle där längtan efter det ursprungliga fortfarande är stark. Men jag tror att det är viktigt att även förstå den trygghet som den moderna maten har givit oss.
För oss på Findus är kvalitet a och o. Rena råvaror, härliga smaker och säkerhet går att förena. Vi har en nollvision för tillsatser och ett utvecklingsarbete som ständigt strävar efter nya sätt att ge människor bra, god och säker mat.
Det var verkligen spännande att höra Håkan tala och det gav oss många insikter om varför vi i vårt samhälle har den syn på mat som vi har idag.
Håkans presentation i sin helhet kan du se här. Där hittar du också samtliga talares anföranden.
Etiketter: Håkan Jönsson, Nollvision, SIK, tillsatser