I säsongspremiären för Matakuten på TV4 igår räknade Bert Karlsson ut hur många tillsatser barnen fick via skolmaten. I programmet uppmärksammades några av de mest omdiskuterade tillsatserna; glutamat och jästextrakt.
Glutamat försvann redan 2008 från Findus mat. Jästextrakt kommer också att plockas bort från all Findus mat. Vi tycker att det är viktigt och skulle önska att man redan i anbuden anger att maten inte ska innehålla tillsatser – först då skulle våra barn och äldre få mat utan tillsatser.
I programmet uttalade sig kockarna om fryst mat och det var tydligt att man hade en negativ inställning. Vi tycker att det är viktigt att komma ihåg att fryst mat som hanterats rätt har bra näringsvärden och är enkel och praktisk att använda. Enligt en ny undersökning, som kommer att publiceras inom kort, har vissa frysta grönsaker till exempel mycket högre vitamininnehåll än de färska. Frysta gröna bönor har 12 gånger mer C- vitaminer än färska och fryst broccoli 3,5 gånger mer C-vitaminer.
Det är bra att diskussionen om tillsatser tas upp i Matakuten och vi känner att vi ligger helt rätt med vår nollvision för Findus mat.
Etiketter: grönsaker, Matakuten, Nollvision, tillsatser