Inlägg märkta ‘grönsaker’

Information istället för myter

onsdag, 14 april, 2010

De senaste dagarna har två färska undersökningar fått stor uppmärksamhet i medierna. Den ena är Konsumentföreningen i Stockholms undersökning om synen på en rad vanliga myter kring mat. Den andra är Livsmedelsverkets undersökning om hur konsumenter upplever märkningar.

Konsumentföreningens undersökning visar tydligt att myter kring mat är seglivade. De lever vidare under lång tid, trots att de aldrig, eller inte på lång tid varit, grundade i fakta.

Kring fryst mat florerar framförallt myter om produkternas råvaror och näringsinnehåll. Många tror till exempel att vår mat innehåller konserveringsmedel, men eftersom infrysning är en så bra konserveringsmetod i sig så krävs ingenting extra för att maten ska bevaras. Matens näringsinnehåll bibehålls också väldigt bra i frysen och flera undersökningar visar att frysta grönsaker är minst lika näringsrika som färska. (Läs mer…)

Apropå Matakuten

tisdag, 29 september, 2009

I säsongspremiären för Matakuten på TV4 igår räknade Bert Karlsson ut hur många tillsatser barnen fick via skolmaten. I programmet uppmärksammades några av de mest omdiskuterade tillsatserna; glutamat och jästextrakt.

Glutamat försvann redan 2008 från Findus mat. Jästextrakt kommer också att plockas bort från all Findus mat. Vi tycker att det är viktigt och skulle önska att man redan i anbuden anger att maten inte ska innehålla tillsatser – först då skulle våra barn och äldre få mat utan tillsatser.
(Läs mer…)