I våras berättade vi om vår nya kommunikationsplattform som tar fasta på den frysta maten och hur bra den är. Det arbetet har vi fortsatt med och nu rullar nästa reklamfilm på TV, denna gång med vår Tikka Masala. Vårt budskap är detsamma – vår mat är bra mat – och den här rätten innehåller inga tillsatser över huvud taget. Vi vill att man ska kunna njuta av vardagen, vi kallar det ospeciella tillfällen, men bra och näringsrik mat är fortfarande lika viktig då. (Läs mer…)
Inlägg märkta ‘Nollvision’
Ospeciella tillfällen med Findus
fredag, 17 september, 2010Märkningen har gjort nytta!
fredag, 16 juli, 2010Sedan årsskiftet har vi på Findus märkt vår mat så att konsumenterna ska uppmärksamma att vi gjort stora förändringar i våra recept. Märkningen var temporär och tänkt att finnas under minst ett år. Normalt ska man naturligtvis inte märka livsmedel med vad de inte innehåller, men när man gjort förändringar i recept på befintliga produkter får man berätta det. Livsmedelsverket ville inte godkänna att märkningen skulle få vara kvar hela detta år, därför överklagade vi deras beslut till Förvaltningsdomstolen. (Läs mer…)
Agneta Dreber om konsumenter och mat
onsdag, 19 maj, 2010I lördagens Dagens Industri belyser Agneta Dreber, vd för Livsmedelsföretagen bland annat en del utmaningar som vi på Findus delar, till exempel att vissa myter om mat fortfarande lever kvar. Detta skrev vi om i april. En annan är att konsumenternas oro i många avseenden är paradoxal mot bakgrund av att förtroendet för svenska livsmedel är högt. 80 procent av konsumenterna har stort eller ganska stort förtroende för mat och dryck som säljs i Sverige, enligt en undersökning från Livsmedelsföretagen.
(Läs mer…)
Raka vägen mot nollvisionen
måndag, 15 februari, 2010Nu kan jag stolt presentera det senaste på vägen mot noll tillsatser i vår mat! I dagarna når 28 färdiglagade rätter utan tillsatser butiker runt om i Sverige. Du kan hitta dem bland våra Wärdshusrätter och Familjerätter och några av dem är klassiker som känns igen, andra är helt nya rätter. (Läs mer…)
Debatten om mat ökar allas kunskap och förbättrar våra produkter
fredag, 29 januari, 2010I onsdagens avsnitt av SVT:s Landet Brunsås vände och vred Lotta, Erik och Henrik på ämnen som prispressad mat, färdigrätter och livsmedelsföretagens roll i vår matkultur. Vi välkomnar de här diskussionerna och tycker att det är bra att frågor om matkvalitet i relation till pris och människors olika behov av matlösningar i vardagslivet belyses. (Läs mer…)
Temadag om tillsatser gav nya perspektiv
onsdag, 30 september, 2009Igår medverkade vi på en temadag med titeln ”Tillsatser i maten – gör de någon skillnad?”, anordnad av SIK, Institutionen för Livsmedel och Bioteknik AB. Där presenterade Håkan Jönsson (doktor i etnologi vid Lunds Universitet) ett för mig nytt sätt att se på mat och tillsatser under rubriken ”Varför har konsumenten blivit rädd för tillsatser?” Håkan beskrev matens kulturella resa och hur synen på mat har förändrats under vägen.
Håkan tog oss från 30-talet och fram till idag. Under första halvan av 1900-talet, då vårt moderna samhälle utvecklades, hyllades människans möjlighet att tämja naturen. Vi befann oss i en tid då många blev sjuka och till och med dog på grund av otjänlig mat. När livsmedelsföretagen växte fram och kunde erbjuda säkra alternativ så välkomnades de. (Läs mer…)
Apropå Matakuten
tisdag, 29 september, 2009I säsongspremiären för Matakuten på TV4 igår räknade Bert Karlsson ut hur många tillsatser barnen fick via skolmaten. I programmet uppmärksammades några av de mest omdiskuterade tillsatserna; glutamat och jästextrakt.
Glutamat försvann redan 2008 från Findus mat. Jästextrakt kommer också att plockas bort från all Findus mat. Vi tycker att det är viktigt och skulle önska att man redan i anbuden anger att maten inte ska innehålla tillsatser – först då skulle våra barn och äldre få mat utan tillsatser.
(Läs mer…)
Mat utan tillsatser
tisdag, 29 september, 2009Den gångna veckan präglades starkt av diskussionerna kring tillsatser i mat. I torsdags presenterades en undersökning som bland annat visar att två av tre svenskar känner sig otrygga trots att tillsatserna godkänts av EU.
Tillsatser har använts i maten för att skapa ett mervärde som kan bestå i till exempel bättre färg och struktur på maten. Känner sig människor otrygga finns inte detta mervärde kvar och därför inför vi en nollvision när det gäller tillsatser i vår mat.